Hjälp att förstå finanskrisen
Nu ska jag göra ett försök att hjälpa er att förstå hur och varför dagens finanskris uppstod.
I snabba drag är storyn följande:
Den finanskris som just i dessa dagar drabbar världen globalt har sitt ursprung i den amerikanska bostads- och räntemarknaden. När George Bush blev president 1999 var ett av hans vallöften att alla amerikaner skulle ges möjlighet att äga sin bostad, (faktum är att det pratades om detta redan på Clintons tid).
För att vallöftet skulle bli verklighet krävdes att det blev lättare att bevilja bostadslån till låginkomsttagare, så kallade subprimekunder. I och med IT-kraschen år 2000 började den amerikanska centralbanken att sänka styrräntan för att få fart på ekonomin igen. Samtidigt lovade de att räntorna skulle hållas låga under en lång tid för att ge företagen möjlighet att snabbt bli lönsamma igen.
Dessa åtgärder ledde till en boom på bostadsmarknaden. Det var lätt att få lån till sin bostad och kreditkontrollen av privatpersonerna hade sänkts för att alla skulle kunna få lån och köpa en bostad. Detta ledde i sin tur till att bostadspriserna noterade rekordnivåer och att bostadsbuggandet gick på högvarv.
Den amerikanska ekonomin blomstrade och drog med sig hela den globala ekonomin uppåt.
Ingen ville eller kunde stoppa festen, allra minst den amerikanska centralbanken som när de väl började höja räntorna gjorde det i små steg. När sedan bostadspriserna i USA började vända ner gick det väldigt fort.
Nya finansiella instrument
Under uppgångsfasen skapades en rad nya finansiella instrument för att ytterligare öka spekulationstakten på bostadsmarknaden. De två instrument som har kommit att ha stört effekt på krisen är CDO:s , collateralized debt obligations och CDS:er, credit default swaps.
CDO
En CDO är en obligation med en blandning av bostadslån med olika kreditvärdighet, men som genom sammansättningen får en hög total kreditvärdighet. På detta sätt kan alltså banker sälja sina lån med låg kreditvärdighet till investerare på andrahandsmarknaden. Bankerna behövde inte behålla lånen i sina balansräkningar och eftersom skulderna såldes vidare slapp man det formella kravet på kapitaltäckning. Eftersom obligationerna har hög kreditvärdighet kunde den nya köparen sälja dessa vidare i sin tur, och så fortsatte det.
Problemet med denna strukturerade produkt är att köparen har svårt att se vad det är egentligen som han köper, alltså vilka typer av lån och komponenter som obligationen består av. Så länge det går att tjäna snabba pengar och sälja vidare dessa obligationer bortsåg dock köparna från detta.
Denna typ av konstruktion fungerar nämligen utmärkt så länge som de underliggande bostadspriserna fortsätter att stiga mot nya höjer. Problemet uppstår när bostadsmarknaden viker och ingen av bankerna eller fonderna vet vad de egentligen har köpt för typ av produkter.
CDS
Obligationerna har trots deras komplicerade struktur en risk att bli värdelösa. För att motverka denna kreditrisk skapades försäkringar, CDS:er. Där bli ägaren försäkrad mot att den obligation man äger blir värdelös och för detta betalar ägaren en löpande premie till utgivaren. Utgivarna av CDS var bland andra den stora amerikanska försäkringsjätten AIG. Marknaden för dessa försäkringar är väldigt lukrativ så länge som bostadspriserna fortsätter upp, men i takt med att obligationerna, CDO, började fallera upptäcktes det att utgivarna av CDS inte alls hade gjort de reservationer för eventuella utbetalningar till försäkringskunderna som varit nödvändiga. När nu obligationerna blir värdelösa och kunderna vill ha ut pengar på sina försäkringar finns alltså inget kapital att få ut och därmed är krisen ett faktum. Dessa två instrument härstammar från USA, men de såldes till investerare, banker, och fonder över hela världen vilket har fått effekten av en global finanskris.
Gemensamt för dessa finansiella instrument kan sägas att de var oreglerade och att den offentliga insynen i verksamheterna var starkt begränsad.
Det är därmed knappast en vågad gissning att det som reser sig ur den här finansiella askan kommer att vara en hårt reglerad marknad. Det vill säga till nästa längre högkonjunktur och till den våg av finansiella innovationer som den kommer att generera.Hoppas att texten gav er en bättre inblick till dagens problem.
Glöm inte heller grundproblemet, att USA helt enkelt producerar mindre än vad de konsumerar och att skuldberget därför hela tiden byggts på tills de "triggers" du nämnt i inlägget slutligen startar jordskredet vi sett. Och vad gör USA nu förresten? Jo de skapar de bästa möjliga förutsättningarna för att folket ska konsumera mer :) Mycket bra sammanfattning broder, den kopierar jag ned :)